Így született Süsü a sárkány!

Javában folynak a Roxínház, Süsü a sárkány próbái. Épül, szépül a díszlet és a címszereplő is hamarosan csatlakozik a társulathoz.

De addig is jöjjön egy kis visszatekintés a hőskorra Takács Vera jóvoltából és engedélyével, aki a legendás bábfilm dramaturg munkálatait látta el. Ő így emlékszik a kezdetekre:
(forrás: takacsvera.hu)
“A Süsü a sárkány c. báb-musicalnek én voltam a dramaturgja, így egész pontosan tudom hogyan indult ez az egész.
1973 nyarán vasárnap délutáni takarítás közben a rádiót hallgatva megütötte a fülemet egy sárkány hangja, aki éppen azon sopánkodott, hogy ő milyen süsü, mert az rendben van, hogy elájul, ha meglátja szerelmét, a királylányt, de hogy pont egy kőre essen, az már nem normális…
Mindez Bodrogi Gyula hangján.
Miroslav Nastosijevic: SÜSÜ, A SÁRKÁNY c. rádiójátéka szólt, Csajági János rendezésében. Annyira beleszerelmesedtem a sárkány figurájába, hogy elkezdtem rágni a főnökeim fülét, csináljunk belőle bábjátékot. Addig rágtam, míg megunták és rábólintottak: Jó tessék!
Annak rendje módja szerint megvásárolták a megfilmesítési jogokat. Ekkor kezdődött a valódi munka. Jártam íróról íróra, de valahogy a legkiválóbbak sem éreztek rá a “süsüség” ízére. Szerencsére Csukás István éppen kilépett tv szerkesztői állásából, abbahagyta a Hétmérföldes Kamera c. gyerekhíradó készítését, mert csak az írással kívánt foglalkozni. Meglett az igazi! Lelkesen kezdte írni a forgatókönyvet. Bekapcsolódott a munkába a rendező Szabó Attila és a bábtervező Lévai Sándor is. Hosszú viták, éjszakázások, veszekedések és nagy röhögések közepette megszületett SÜSÜ! Már nem is hasonlított az eredetire, igazi Csukás mese lett.”
Süsü bábfilm 2