KAPOSVÁRI ROXÍNHÁZ 2019. ÉVI MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGE

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Projekt címe: Kaposvári Roxínház 2019. évi működési költsége

Szerződött támogatás összege: 13.000.000,- Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Pályázati azonosító: EMT-SZM-POP-19-0019

Projekt időszak: 2019.01.01-2019.12.31.

Projekt tartalmának leírása:

A 2019-es évet a még az előző évben bemutatott Dr. Bubó előadásunkkal nyitottuk. Majd tavasszal bemutattuk a Csukás István regényéből készült Keménykalap és krumpliorr című zenés játékot, amit további 20 alkalommal Kaposváron, majd Tabon és Nagyatádon is játszottunk. Ősszel egy klasszikus mese, a Holle anyó került színre, melynek sikere minden képzeletünket felülmúlta. Másfél hónap alatt 19 alkalommal játszottuk kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Ezzel a darabbal szintén vendégszerepeltünk vidéken is.

Gyermekeknek szóló kínálatunkat bővítettük egy interaktív gyermek-koncerttel, a kaposvári “Eleven” gyermekzenekar volt a vendégünk, a nagyobbaknak pedig a Kultúr-Találka játszott megzenésített verseket.

Felnőtt nézőinket az Anconai szerelmesek című előadással vártuk, Kaposváron 9, Tabon, Nagyatádon, Dombóváron 4 alkalommal.

Nagy sikerrel játszott színpadunkon Koltai Róbert és Szirtes Balázs a „Batang felé… – Ketten egyedül”, és Bezerédi Zoltán „A Kékszakállú herceg csodálatos élete” című előadásával is.

Az egész estés előadások mellett 2019-ben közel negyven alkalommal léptünk fel Kaposváron és Somogy megyében nemzeti ünnepeken, társadalmi eseményeken. Olyan kitüntetett napokon, amelyek a helyi vagy regionális közösség számára jelentenek történelmi, kulturális, vallási szempontból összetartozást.

Közel húsz olyan településre is eljutottunk, ahol a lakók az országos átlaghoz viszonyítva rosszabb gazdasági és szociális körülmények között élnek.

Évek óta hagyományos Óév-búcsúztató előadásunkra most különös figyelmet fordítottunk, hiszen 20. évébe ért társulatunk. Ez alkalomra társulatunk zeneszerzője egy rólunk szóló dalt szerzett, melyre külön koreográfia is készült, amihez egységes jelmezeket is készítettünk.

A fiatalok tehetséggondozását küldetésünknek érezzük. Tanodánkban közel száz fiatal ismerkedik a zenés színház alapjaival.

A „Kreatív vizuális tehetséggondozás és személyiségfejlesztés a Roxínházban” című pályázatunk keretein belül ezen a téren is új utakra kalandoztunk. A színjátszó foglalkozásokon újszerű feladatokat vezettünk be: a beszédtechnika mellett gyerekjóga gyakorlatokon keresztül mozgáskoordinációt, tartásjavítást, helyes légzéstechnikát tanítunk. A koncentrációt és a relaxáció képességét játékos, élvezetes formában fejlesztjük.

A résztvevők a kreatív foglalkozásokon a képzőművészetek és a színház kapcsolatával ismerkedhetnek meg. A foglalkozás-sorozat végére megtudhatják, hogyan készül el egy előadás díszlet és jelmezterve, ők maguk is részt vesznek a tervezés és a megvalósítás folyamatában.

Egyesületünk nagyon fontosnak tartja, hogy a mai társadalmi problémákra is fel tudja hívni a figyelmet. Ezért csatlakoztunk az „Éld át, hogy elkerülhesd!” elnevezésű programhoz, melynek témája a bántalmazás, zaklatás volt. Drámapedagógiai előadásunk a 10-18 éves korosztálynak szólt. Csoportos, interaktív programban a drámapedagógia módszerével igyekeztünk olyan problémás helyzetet teremti, amelyen keresztül a résztvevők a program végére a konfliktust feloldják.

Gyerekbérletünkben csaknem 4000 gyereket mondhatunk rendszeres nézőnknek. Hisszük, hogy belőlük színházat, kultúrát szerető felnőttek válnak majd.

A 2019-es évünket sikeresnek tekintjük, hiszen anyagi nehézségeink ellenére nézőszámunk növekvő tendenciát mutat. Egyedülállónak tekinthető munkánk, hiszen önfenntartó, független színházként játszunk bérletes előadásokat, színesítjük Kaposvár kulturális palettáját.

Hitvallásunknak és küldetésünknek tekintjük, hogy túllépjünk a város határain és a dél dunántúli régió meghatározó és speciális játszóhelyévé váljunk.