2019 Keménykalap és krumpliorr
Ápr. 28.
Vasárnap Kaposvár
16.00 Roxínház
2019 Anconai szerelmesek
Máj. 10.
Péntek Kaposvár
19.00 Roxínház
2019 Anconai szerelmesek
Máj. 11.
Szombat Kaposvár
19.00 Roxínház

Ahol mindenkiből királyfi vagy királylány lehet…

Több mint félszáz kisdiák végez minden évben a Roxínház Tanodában.

Társulatunk 2007-ben indította el a Roxínház TANODÁT, amelyben gyerekeknek nyújtunk komplex színházi képzést a mozgásművészetektől kezdve (modern tánc, színpadi mozgás) a drámapedagógiáig (beszédtechnika, ének, színpadi megjelenés). Elmondhatjuk, hogy a hozzánk járó gyermekek kiegyensúlyozottabbak, határozottabbak a kortársaiknál, tartásuk, testtudatok sokkal fejlettebb. Megtanulnak közösségben élni, dolgozni, másokhoz alkalmazkodni. Mindez nemcsak a Roxínházban válik előnyükre, hanem a mindennapi életben is.

Az elmúlt több mint tíz évben nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk nemcsak a szülőktől, hanem a gyerekektől, sőt, az őket tanító pedagógusoktól is, hogy egy-egy tanodás kisdiák mennyit fejlődik azzal, hogy tagja a társulatunknak, és részt vesz a képzéseinken. Mindez köszönhető annak, hogy szakmailag kiváló tanáraink vannak, Takács László János táncpedagógus, koreográfus, a Roxínház Egyesület elnöke, Merkei Mónika táncpedagógus, koreográfus és Horváth Zita színésznő.

Aki az egész Tanodát a vállán viszi, Merkei Mónika, nélküle nincs óra, ő tanítja a gyerekeket az alapokra, vele tanulják az egyes előadások koreográfiáját. Kemény edzéseket tart, de meg is van az eredménye: még a kisebbek közül is többen vannak, akik bekerülnek a tánckarba, és a színpadon is megmutathatják tehetségüket.

- Mit tapasztaltál az elmúlt több mint tíz évben, mennyire bírják a gyerkőcök a foglalkozásokat?

- Én úgy látom, hogy a gyerekeknek az egész napos padban ülés után kimondottan jólesik a mozgás, szeretnek idejárni, élvezik a társaságot és a próbákat is. A legtöbb gyerek, ha levezeti a feszültségét, sokkal könnyebben tesz eleget az iskolai elvárásoknak. Találkoztam már olyan szülővel, aki attól tartott, hogy a sok elfoglaltság miatt a gyerekek iskolai teljesítménye romlik. Tapasztalatom szerint épp az ellenkezője szokott történni: ha a szülők a tanulmányi eredménytől teszik függővé a próbákra járást, a gyerkőc összeszedi magát, és inkább ötösöket hoz, minthogy kimaradjon.

- Mit tanácsolsz azoknak a szülőknek, ahol bátortalanabb a gyermek?

- Azt mondanám, hogy mindenképpen jöjjön el, mert egy-két hónap alatt a legzárkózottabb fiatal is megnyílik nálunk. Először csak a próbateremben lesz határozottabb, majd az életben is. Ha egy kisgyerek visszahúzódó, annak nagyon sokat segíthet egy ilyen közösség. Ha pedig eleve bátrabb gyerekről beszélünk, akkor itt nagyon jó lehetőségei vannak az önkifejezésre.

- Hány éves korban érdemes elkezdeni a képzést?

- Nem kötném életkorhoz, minden fiatal más és más, ki hamarabb, ki később érik meg erre a feladatra. Ha valaki szeret mozogni, szereti a jó társaságot, szeret szerepelni, új barátokat megismerni, akkor mindenképpen itt a helye, de akkor is, ha szeretne szerepelni, de nincs bátorsága hozzá. Majd a Roxínház színpadán megjön a bátorsága is.

Tanodánkban három csoportban foglalkozunk a gyermekekkel: a legkisebbekkel heti 2X1 órában, főként játékos formában ismerkedünk a mozgáskultúra elemeivel. A nagyobbak hetente 3X1,5 órában már komolyabb táncos képzést kapnak, valamint dráma- és énekórákon is részt vesznek. Aki kitartóan végigjárja a ranglétrát, a legnagyobbak közé kerül, akik már játszanak a Roxínház előadásaiban is. Így láthatták őket többek között a Valahol Európában, A dzsungel könyve, a Légy jó mindhalálig, vagy éppen a Süsü című előadásokban.

- Idén mikor és hol lehet jelentkezni a Tanodába?

- 2018. szeptember 10-én, hétfőn, 16.30-tól tartunk felvételit, amire személyesen a helyszínen, a Roxínházban lehet jelentkezni. Aki esetleg lemaradt, ne csüggedjen, év közben is lehet csatlakozni, az ismert elérhetőségeken keressen bátran bennünket! Várunk mindenkit sok-sok szeretettel!