2019 Keménykalap és krumpliorr
Ápr. 28.
Vasárnap Kaposvár
16.00 Roxínház
2019 Anconai szerelmesek
Máj. 10.
Péntek Kaposvár
19.00 Roxínház
2019 Anconai szerelmesek
Máj. 11.
Szombat Kaposvár
19.00 Roxínház

Kripli Mari – Lázár Kati Jászai Mari estje

Jászai Mari naplója arra várt, hogy Lázár Kati fölfedezze. A naplóból készült monodráma a kisgyerekkortól a halálig egyaránt eleven erővel mutatja meg a századforduló leghíresebb színésznőjének életútját. A Nemzeti Színház egyik legnagyobb tragikáját Lázár Kati eleveníti fel a Roxínház színpadán, december 20-án, 19 órakor.

„Jászai Mari az a színésznő, aki mindig a valóság illúziójával hatott, bármilyen fenséges és nagyszerű volt is. Ő elhitette velünk, hogy való élet az, amit szemünk láttára végig él. Őszinte és egyszerű volt a maga módján. [...] Ő volt a mindenek fölött való színész. …, aki nappal igénytelenül öltözött, nem bánta, ha sokan csúnyának tartják, nem igyekezett tetszeni, nem törekedett arra, hogy mindenkit elbájoljon, meghódítson vagy elkápráztasson a szellemével. Minden erejét, képességét, akaratát a szerepei számára tartogatta.” (Schöpfin-féle Magyar Színművészeti Lexikon jellemrajza)

Lázár Kati színpadra állította Jászai Mari naplójából készült egyszemélyes darabját, amelyben a kor közkedvelt színésznőjének életét eleveníti meg. Az 1850-1927 között élt őstehetség a világirodalom több mint 300 szereplőjét eljátszotta, igazi drámai színésznő volt. Lázár Kati főleg az 1926-ban kiadott Jászay-naplót használva gondolta újra és hozta vissza a nézőknek a Kripli Mária néven született művészt minden örömével és tragédiájával együtt.

Ha kíváncsi rá, hogyan élt a századforduló leghíresebb magyar színésznője, a Nemzeti Színház nagyasszonya, a legnagyobb magyar tragika, jöjjön el Lázár Kati előadására, amelyből mindent megtudhat Jászai Mariról, amit eddig még nem tudott!

 

Kripli Mari – Lázár Kati Jászai Mari estje a Roxínházban december 20-án, 19 órakor. Jegyek válthatók a Tourinform Irodában és a Roxínház pénztárában.