felajánlom adóm 1%-át

E.R.Ö. – indul a bakterház 6. Rész

Elérkeztünk történetünk végéhez. 

Kicsit sajnáljuk is, hiszen egy alap műről van szó. De a jó hír, hogy mostantól bármikor megnézhető a Youtube-csatornánkon, ha pedig élőben szeretnék átélni a hangulatot, akkor jó hír, hogy ebben az évadban is játsszuk bérletszünetben a Roxínházban. 
A regényből készült film igen hamar kultuszfilmmé vált és minden idők legjobb magyar filmjei között tartják számon, illetőleg a legjobb magyar filmvígjátéknak számít, amelynek sikere a mai napig töretlen. A korabeli kritikák ezt írták:
(Forrás: 24.hu) „Ez a regény Rideg Sándor életművének legvitathatóbb darabja; néha csak egy hajszál választja el az ordenáréságtól, vagy a népi humor giccs-zónájától; a tévéfilm bebizonyította, hogy ez a hajszál egy paraszthajszál: jól kirajzolható határvonala a valódi művészetnek” – írta Jovánovics Miklós a Kritika 1980. decemberi számában. „Rideg Sándor lehetetlen helyzetekkel jellemez egy valódi, szinte naturálisán felismerhető világot. Mindezt filmes eszközökkel utánozni szinte lehetetlen feladat – gondoltuk eddig. Előítéletünk megcáfolását örömmel nyugtázzuk.”
„Elég istenkísértő ötlet volt, hogy tévére dolgozzák fel az Indul a bakterházat” – vélekedett hasonlóképpen Bársony Éva az Esti Hírlapban. „Éppen olyan, amilyenen a nagyralátó akarások el szoktak vérezni. Annak a nyelvnek a lelke, színei, humora, ravasz kacskaringói, finomságai és vaskossága, tehát mindaz, amitől ma is kiváltképpen élvezetes és szórakoztató olvasmány Rideg Sándor regénye, a zöldfülűeket fellelkesíti, a valamivel tapasztaltabbakat viszont elriasztja a megfilmesítés gondolatától. Minden okunk megvan tehát a vállalkozók üdvözlésére is, akik se zöldfülűek, se óvatosak nem voltak; inkább vették a fáradságot, és az első lelkesedést félretéve a regény szellemét kutatták fel.” (Forrás: 24.hu)

A 6., egyben befejező részben, a lakodalom forgatagába csöppenünk!

A projekt az EMT-TE-A-B-21-0373 azonosítószámú pályázat keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatásával valósul meg.