IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

Civilként boldogulni napjainkban …

… természetesen öröm, hiszen van valami, amit fontosnak tartunk képviselni anélkül, hogy valaki fizetne nekünk ezért. Vannak nagyon erős civil szervezetek az egész világra kiterjedően – gondoljunk csak a WWF-re – amelyről mind hallottunk, és ebbe a sorba tartozni nagy öröm számunkra, de civilként boldogulni napjainkban … 

… nem egyszerű. De mikor is volt az? A civil szervezeteket civil emberek hozzák létre egy jó ügy érdekében. Nem fentről létrehozott kezdeményezés vagy intézmény, hanem önkéntes alapon, a közjó javára működő, önszabályozó, intézményesült önszerveződés (forrás: Wikipédia). Következésképpen nem jár mellé anyagi támogatás. Az önkéntesek hisznek abban, hogy amit tesznek, az jó. Így vagyunk ezzel mi is. Lassan 25 éve már annak, hogy először úgy éreztük, jó lesz ez az „ügy”, hozzuk létre ezt az előadást, tetszeni fog nemcsak nekünk, hanem a közönségnek is! És erre mondhatjuk, hogy így is lett. Mint a mesében. Azóta is ugyanígy hiszünk, és ugyanígy gondoljuk, pedig nagyot változott a világ. 

Civilként boldogulni napjainkban több feladatot is jelent (nevezzük így a problémákat). 1. Folyamatosan keressük az önkénteseket, akik ugyanúgy hisznek abban, amiben mi: hogy az embereknek szükségük van a kikapcsolódásra, a felhőtlen szórakozásra; hogy a gyerekeknek jó, ha minél több „élő” színházi előadást látnak a sok virtuális tartalom mellett; és hogy együtt létrehozni valamit, közösen alkotni valamit jó a lelkünknek, főleg, ha a fogadó – közönség – is ugyanezt jelzi vissza. 2. Folyamatosan keressük a túlélési forrásokat, legyen az pályázati forrás, támogatás, vagy szimplán jegybevétel. 3. Folyamatosan zakatol az agyunk a túlélési stratégiákon, a bevétel-kiadás mérlegén egyensúlyozva. 4. Folyamatosan keressük az új, előremutató módszereket, amelyekkel működtetni tudjuk önmagunkat, hiszen baráti társaságnak már nagyok (sokan) vagyunk, vállalkozásnak nem vagyunk nevezhetők, színházként nem kapunk állami és önkormányzati támogatást, így elég speciális a helyzetünk.  

A Kaposvári Roxínház Egyesület civil szervezet, többségében önkéntesekkel működik. Bevételeink legnagyobb részét az önfenntartásra fordítjuk (bérleti díj, közüzemi díjak), valamint díszlet-, jelmez- és technikai költségekre. Az utóbbi pár évben egyre többször kérünk, és nagyon hálásak vagyunk, hogy mindig kapunk is mecénásoktól, a közönségünktől, egyéb szervezetektől és magánszemélyektől támogatást. Hálásak vagy a Roxínház előadásaiban színpadra lépő önkénteseknek is, hiszen az ő közreműködésük elengedhetetlen működésünkhöz.

Ma sem csinálunk másképpen semmit, mint amikor elkezdtük. Minden előadásunkkal igyekszünk a közönség kedvében járni, akár gyerek, akár felnőtt. Továbbra is az a célunk, hogy minél jobb, minél színvonalasabb, és minél szórakoztatóbb előadásokat nyújtsunk a hozzánk látogatóknak. Másrészt a közel 70 gyermeket és fiatalt felkaroló ROXÍNHÁZ Tanodában programjainkkal a szakmai tartalmak mellett (ének-tánc-színjátszás) a személyiségfejlesztésben is segítünk: olyan készségeket fejlesztünk, amire az iskolai órákon nem tud megfelelő figyelem jutni.

Civilként most már nem egyszerűen a működéshez, hanem a túléléshez van nagy szükségünk támogatókra. Ha úgy érzi, hogy egyetért azzal, amit képviselünk, akkor a következő módokon tud támogatni bennünket: 

  • adó 1%-kal (adószámunk: 18143049-2-14)
  • adománnyal, melyet az előtérben található urnában helyezhet el
  • támogatással, melyet átutalhat a Roxínház bankszámlájára: Kaposvári Roxínház Egyesület UniCredit Bank 10918001-00000078-04610004

Segítségét ezúton is köszönjük, és reméljük, a továbbiakban is találkozunk a Roxínházban, Kaposvár zenés színházában!