BEMUTATKOZIK A ROXÍNHÁZ KARANTINIK PROGRAMJA


A bezártság, a szociális élet eltűnése, a barátokkal való személyes kapcsolódás hiánya mindannyiunk számára próbatételt jelent/jelentett az elmúlt egy évben.  A legnagyobb terhet azonban a pandémiahelyzettel járó elzártság, valamint a kortársak nélkülözése valószínűleg a kiskamaszok, kamaszok, fiatalok vállára tette. Ezeknek a cipelt súlyoknak a megfogalmazását, kibeszélését, feldolgozását segíti a Roxínház Karantinik elnevezésű projektje, amelynek során tinédzser korú osztályok  egy online színházi játék keretében találkozhatnak a saját életük elmúlt időszak adta nehézségeivel, valamint meghatározhatják önmaguk legfontosabb gondolatait, kihívásait, és érzékenyebbek lehetnek mások problémáira. A programról Patonay Anita drámapedagógus, az említett foglalkozások vezetője mesélt.

Címkék:

Interjú Takács Verával, a Süsü bábfilm dramaturgjával


Nem csupán a gyermekkönyvek nemzetközi napját, hanem egy másik fontos eseményt is ünnepelhetünk mi, magyarok, április 2-án. Mégpedig Csukás István születésnapját: ez pedig nem is lehetne érvényesebb és szívet melengetőbb véletlen egybeesés. Mindannyiunk egyik legkedvesebb mesemondójáról, és az ő egyik legjellegzetesebb figurájáról, Süsüről − akinek történetét a Roxínház színpadra vitte és a gyermekotthonokat támogató programjának
 részeként vetíti is −, Takács Verával, a tévés bábfilm szerkesztő-dramaturgjával emlékeztünk meg.

csukas istvan

Csukás István (kép forrása: fidelio.hu)

Interjú Víg Sára gyermekpszichológussal mese és színház gyógyító hatásáról

 

Napjainkban több mint 23 ezer gyermek él gyermekotthonban, akiknek kikapcsolódási és kulturális lehetőségei a pandémia időszakában még szűkösebbek, mint a családban élő társaiknak. Ezért álmodta meg számukra a Roxínház új programját, amelynek során a támogatók segítségével a társulatnak lehetősége nyílik online előadásokat vinni a gyermekotthonok falai közé. A projekt apropóján Víg Sára gyermekpszichológussal beszélgettünk arról: milyen kapaszkodókat adhat kicsiknek és nagyoknak a mese, a színház, valamint hogyan tudnak ösztönösen azonosulni a látott, olvasott sorsokkal úgy, hogy közben élethosszig kitartó példaképeket is találhatnak maguk számára.

Címkék:

 

Kultúrblogunk története, ahonnan és ahogyan mi látjuk a dolgokat…

 

A vírusjárvány miatt kialakult nézőnélküliségnek rengeteg káros hatását érezzük. De születtek-születnek olyan ötletek, projektek, amelyek igazán előremutatóak. Kis napsugarak a szürke hétköznapokban, melyek könnyebben elviselhetővé teszik a várakozást az újra élő találkozásra.

2021. február közepén merült fel rendezőnkben, Pintér Katában, hogy igényes, kultúrával kapcsolatos írások szülessenek, melyek kapcsolódnak társulatunk életéhez, előadásaihoz, de mégis túlmutatnak a Roxínház kapuin.

Az ötlethez igazi partnerre talált Széles-Horváth Annában, aki 2004-2009 között erősítette a Roxínház tánckarát, így a Roxínház nézői láthatták többek között a Vuk, a Sztárcsinálók, a Made in Hungária és az István, a király előadásokban is. Anna újságíróként korábban a Nők Lapja Psziché és a Képmás magazinoknak írt, emellett az online sajtóban dolgozott kultúra és oktatás témában. Jelenleg a Pszichoforyou online magazin újságírója, szerkesztője, a Család és gyerek rovat vezetője. A közös gondolkodás során az ötlet alig egy hónap alatt valósággá vált, így a Roxínház virtuális otthona bővült egy újabb értékes csemegével.

Anna tollából lélekre ható interjúkat olvashatunk a kultúrvilág izgalmas egyéniségeivel, egy kicsit más szemszögből, mint ahogy megszokhattuk.

Jó időtöltést és feltöltődést kívánunk hozzá!

 DSC9883

Széles-Horváth Anna újságíró, háromgyermekes édesanya. Tizenegy éve ír cikkeket oktatás, kultúra és pszichológia témában, valamint sokáig vezetett saját blogot Galagonyalány néven. Marcali gyermekévei után Kaposváron járt középiskolába, így került kapcsolatba a Roxínházzal, ahol csaknem hat évet töltött el a tánckarban.

Ahogy mondja, kamaszkora legmeghatározóbb élménye volt a társulatban való létezés, amit máig sokszor és jó szívvel idéz vissza. Családjával Dunaföldváron telepedett le, de Somogy mindig a szíve csücske marad.

 

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.