Sztorizgatás az első szabadtéri előadásunkról, a Somogyvári Nyári Színházról és a kultúra fontosságáról

Somogyvár, ahol minden elkezdődött. Somogyvár, amelynek oly sok mindent köszönhet a Roxínház. A kezdeti támogatást, befogadást és az első elismerést is, hiszen Somogyvár Községi Önkormányzat képviselőtestülete 2004-ben a “SOMOGYVÁR KÖZSÉGÉRT” kitüntető címet adományozta a társulatnak, miután a nagyszínpadi darabok premierjének helyszínéül Somogyvárt választottuk, ezzel nyaranta ezreket csábítva a településre. Ez volt az első fontos elismerés az életünkben. Mi mással is hálálhatnánk ezt meg, mint azzal, hogy évről-évre fellépünk, és játszunk a Somogyvári Nyári Színházban. 

Beszélgetés Vajda Katalin írónővel, az Anconai szerelmesek szerzőjével

Bár korán tudta, hogy az életét csak a színházzal kapcsolatos hivatásban akarja elképzelni, az eszébe sem jutott, hogy író lesz. Hosszú évek alatt szokott hozzá, hogy szerzőként sétál be a próbára, hiszen volt művészeti titkárként és ügyvezető igazgatóként lélekben mindig is a színházi dolgozókkal, művészekkel, műszakkal tekintette egynek magát. Vajda Katalin azt mondja, mára azért elfogadta: a színházban ő az író. Mi pedig örülünk neki, hogy így lett, hiszen többek között olyan legendás színdarabot köszönhetünk neki, mint a negyedszázada bemutatott Anconai szerelmesek. 

Beszélgetés Lázár Fruzsinával

Egy író, akinek, ha már a nevét meghalljuk, megmelengeti a szívünket. Egy író, aki, ha legtöbbször igazán komoly dolgokról mesélt is, mindig hozott vele valamiféle zsigerből jövő derűt. Egy író, aki ezer meg egy mesehősével a gyerekek számára varázsvilágot teremtett, miközben a felnőtteket minden történetével tanította. És tanítja ma is. Hiszen Lázár Ervin szerencsére sohasem megy ki a divatból. A Roxínház új premierje, A kisfiú meg az oroszlánok előadás kapcsán, Lázár Fruzsina, Lázár Ervin lánya mesélt nekünk édesapjáról és az ő sajátos írói világáról. 

Beszélgetés Sugár Kingával komolyzenéről, hangképzésről, tanításról

Sugár Kinga énekes, énektanár, a Roxínház Tanoda hangképző pedagógusa. Januárban csatlakozott a Roxínházhoz, azóta segíti a társulat tagjait felkészülni az elődásokra. Szegeden, az Országos Simándy József Operaéneklési Verseny döntőse volt; Kaposváron, operettversenyen kiemelt 1. helyezést ért el; a Vikár Béla Vegyeskarral több nemzetközi versenyen indult: Pardubice (cseh), Tour (francia), Riva del Garda (olasz), Velence (olasz), ezeken a versenyeken több kategóriában is arany  ill. ezüst minősítést szereztek. 10 éve jár zsűrizni különböző énekversenyekre: magyarnóta, operett és népdal kategóriákban. Tanítványai közül többen szép sikereket értek el, magyarnóta versenyen 1. díjat és közönségdíjat nyertek. Akiket eddig felvételire vagy alkalmassági vizsgára készített fel, mindenkinek sikerült. Legutóbbi sikere, hogy a Roxínház egyik tehetséges, fiatal énekese, Csillag Fanni döntőbe jutott egy énekversenyen, musical kategóriában.

Beszélgetés Merkei Mónikával táncról, elhivatottságról és a Roxínház Tanodáról

Merkei Mónika koreográfus, színpadi táncos, a Roxínház Tanoda táncpedagógusa. 17 éve erősíti a Roxínház társulatát, szakmai műhelyét. Elismerései: 1999 - Edzői kitüntetés Kimagasló Sportszakmai munkáért, 2003 - Diákolimpia Országos bajnok edzője díj, 2003 - Látványsport Fesztivál Bobó Dance nevű koreográfia arany minősítés, különdíj és közönségszavazati díj, 2004 - Diákolimpiai Országos bajnok csapat edzője díj.

A prózának is van zenéje

A Jézus Krisztus Szupersztár című rockmusicallel kezdődött a történetük, azóta zenés játék, zenés mesejáték, zenés komédia, zenés kalandjáték, zenés vígjáték, daljáték, musical, családi musical, rockmusical, rockopera mind szerepelt már a repertoárjukban. A zenés színház keretein belül játszanak, amihez kivételes tehetségük van. Elsősorban Sebesi Tamás zeneszerző, zenei rendező adja meg a Roxínház darabjainak zenei hangulatát. Mellette Szabolcsi János ír szükség esetén dalszövegeket. Velük, illetve a nemrég a társulathoz külsősként csatlakozó Lugosi György színművésszel beszélgettünk.   

A Roxínház Tanoda és az utánpótlás-nevelés 

Több mint 20 éves a Roxínház. Sikereiket azért tudják megőrizni, mert mindig képesek a megújulásra, a fiatalok megszólítására. Ez azonban nem véletlenszerű, tudatos tervezés és szervezés áll a Tanoda mögött. Beszélgetőpartnerek: Pintér Kata, a Roxínház rendezője, Takács László János, a Roxínház koreográfusa, Ihárosi Ninszi és Eldridge Patrik, a Tanoda tagjai. 

Interjú a Roxínház és a gyerekek kapcsolatáról

A gyerekek szerepe egy zenés, táncos színház életében ma már megkerülhetetlen. Nincs ez másként a Roxínházban sem. Az előadások egy része gyerekeknek szól, így gyerekek ülnek a nézőtéren, de ami nagyon fontos, hogy gyerekek játszanak a színpadon is. Beszélgetőpartnerek: Pintér Kata, a Roxínház rendezője, Szabolcsi János színész, valamint két gyerekszereplő, Márkus Csenge és Bodor Kristóf. 

Interjú a Roxínház alapító tagjaival az élet kifürkészhetetlen útjairól

Huszonkét év egy ember életében is jelentős idő, hát még egy kulturális közösség életében! A Roxínház 22 évvel ezelőtt jött létre lelkes fiatalokból, akiknek fontos volt a zene, a színpad és az összetartozás érzése. Nincs ez másként ma sem, csak egy-két ránccal és egy-két ősz hajszállal lett több az alapítók fején. Az első, Jézus Krisztus Szupersztár előadás mindent vitt az életükben, és most már azt is tudják, hogy mi mindent adott nekik. 

Bemutatkozik a Roxínház Karantinik programja


A bezártság, a szociális élet eltűnése, a barátokkal való személyes kapcsolódás hiánya mindannyiunk számára próbatételt jelent/jelentett az elmúlt egy évben.  A legnagyobb terhet azonban a pandémiahelyzettel járó elzártság, valamint a kortársak nélkülözése valószínűleg a kiskamaszok, kamaszok, fiatalok vállára tette. Ezeknek a cipelt súlyoknak a megfogalmazását, kibeszélését, feldolgozását segíti a Roxínház Karantinik elnevezésű projektje, amelynek során tinédzser korú osztályok  egy online színházi játék keretében találkozhatnak a saját életük elmúlt időszak adta nehézségeivel, valamint meghatározhatják önmaguk legfontosabb gondolatait, kihívásait, és érzékenyebbek lehetnek mások problémáira. A programról Patonay Anita drámapedagógus, az említett foglalkozások vezetője mesélt.

Címkék:

Interjú Takács Verával, a Süsü bábfilm dramaturgjával


Nem csupán a gyermekkönyvek nemzetközi napját, hanem egy másik fontos eseményt is ünnepelhetünk mi, magyarok, április 2-án. Mégpedig Csukás István születésnapját: ez pedig nem is lehetne érvényesebb és szívet melengetőbb véletlen egybeesés. Mindannyiunk egyik legkedvesebb mesemondójáról, és az ő egyik legjellegzetesebb figurájáról, Süsüről − akinek történetét a Roxínház színpadra vitte és a gyermekotthonokat támogató programjának
 részeként vetíti is −, Takács Verával, a tévés bábfilm szerkesztő-dramaturgjával emlékeztünk meg.

Interjú Víg Sára gyermekpszichológussal mese és színház gyógyító hatásáról

 

Napjainkban több mint 23 ezer gyermek él gyermekotthonban, akiknek kikapcsolódási és kulturális lehetőségei a pandémia időszakában még szűkösebbek, mint a családban élő társaiknak. Ezért álmodta meg számukra a Roxínház új programját, amelynek során a támogatók segítségével a társulatnak lehetősége nyílik online előadásokat vinni a gyermekotthonok falai közé. A projekt apropóján Víg Sára gyermekpszichológussal beszélgettünk arról: milyen kapaszkodókat adhat kicsiknek és nagyoknak a mese, a színház, valamint hogyan tudnak ösztönösen azonosulni a látott, olvasott sorsokkal úgy, hogy közben élethosszig kitartó példaképeket is találhatnak maguk számára.

Címkék:

 

Kultúrblogunk története, ahonnan és ahogyan mi látjuk a dolgokat…

 

A vírusjárvány miatt kialakult nézőnélküliségnek rengeteg káros hatását érezzük. De születtek-születnek olyan ötletek, projektek, amelyek igazán előremutatóak. Kis napsugarak a szürke hétköznapokban, melyek könnyebben elviselhetővé teszik a várakozást az újra élő találkozásra.

2021. február közepén merült fel rendezőnkben, Pintér Katában, hogy igényes, kultúrával kapcsolatos írások szülessenek, melyek kapcsolódnak társulatunk életéhez, előadásaihoz, de mégis túlmutatnak a Roxínház kapuin.

Az ötlethez igazi partnerre talált Széles-Horváth Annában, aki 2004-2009 között erősítette a Roxínház tánckarát, így a Roxínház nézői láthatták többek között a Vuk, a Sztárcsinálók, a Made in Hungária és az István, a király előadásokban is. Anna újságíróként korábban a Nők Lapja Psziché és a Képmás magazinoknak írt, emellett az online sajtóban dolgozott kultúra és oktatás témában. Jelenleg a Pszichoforyou online magazin újságírója, szerkesztője, a Család és gyerek rovat vezetője. A közös gondolkodás során az ötlet alig egy hónap alatt valósággá vált, így a Roxínház virtuális otthona bővült egy újabb értékes csemegével.

Anna tollából lélekre ható interjúkat olvashatunk a kultúrvilág izgalmas egyéniségeivel, egy kicsit más szemszögből, mint ahogy megszokhattuk.

Jó időtöltést és feltöltődést kívánunk hozzá!

 DSC9883

Széles-Horváth Anna újságíró, háromgyermekes édesanya. Tizenegy éve ír cikkeket oktatás, kultúra és pszichológia témában, valamint sokáig vezetett saját blogot Galagonyalány néven. Marcali gyermekévei után Kaposváron járt középiskolába, így került kapcsolatba a Roxínházzal, ahol csaknem hat évet töltött el a tánckarban.

Ahogy mondja, kamaszkora legmeghatározóbb élménye volt a társulatban való létezés, amit máig sokszor és jó szívvel idéz vissza. Családjával Dunaföldváron telepedett le, de Somogy mindig a szíve csücske marad.

 

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.