Színházi legendák a Roxínházban

Beszélgetés-sorozat a Kaposvár-jelenség színészeivel

A magyar színházi élet kiemelkedő műhelye volt a hetvenes és nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház. Újításaik, szemléletük és elsősorban a társulat közösségének összetartozása máig ható példa és mérték a szakmában. A legnagyobb színészek kerültek ki ebből a műhelyből: Koltai Róbert, Molnár Piroska, Pogány Judit, Lukáts Andor, Lázár Kati, Jordán Tamás, Csákányi Eszter, Bezerédi Zoltán és a sort még folytathatnánk…

A kaposvári Roxínház az elmúlt esztendőkben arra törekedett, hogy ezek az emlékek újra felszínre kerüljenek és a szélesebb közönség is megismerkedhessék az akkori szakmai munka kulisszatitkaival.  Ezért sorra meghívtuk azokat az alkotókat, akikre úgy tekintünk ma már, mint ama „Kaposvár-jelenség” letéteményeseire.  Sorozatunknak a „Színházi legendák” címet adtuk, és örömünkre nagy népszerűséget vívott ki magának kezdeményezésünk.

Az 1970-es években kezdődött minden, akkor vált népszerűvé a kaposvári színház. 1980-ban a kultúrpolitikai elképzelés szerint időszerűvé vált a már országos hírnévre szert tevő társulat közösségének szétrobbantása. Több – akkor már rangot kivívott – művész a fővárosba került. Babarczy László igazgató azonban ezekben az időkben alapozta meg a szakmai munka folytatását. A következő évtizedekben meghatározó művészeket gyűjtött egybe, akik számos szerepformálással, rendezéssel tettek hozzá jelentőset a magyar színház történetéhez. Ezeket az időket idézik föl a beszélgetések sok humorral, néhol iróniával, de minden egyes alkalommal végtelen hálával a város és a közönség irányába. A beszélgetések során régi felvételek bejátszása, versek, betétdalok teszik a mondandójukat szemléletesebbé.

A 2017/18-as évadban a korabeli Somogyi Néplap színházkritikusa, Varga István beszélgetett a művészekkel. A „Színházi legendák” sorozat párosai: 1. Molnár Piroska és Koltai Róbert, 2. Pogány Judit és Lukáts Andor, 3. Lázár Kati és Jordán Tamás, 4. Csákányi Eszter és Bezerédi Zoltán.

Ezek az esték nemcsak a közönség, de a művészek számára is igazi élményt jelentettek. Az akkori esték egyszeri alkalmak és megismételhetetlenek. Szerencsésnek mondhatta magát az, aki bejutott a nézőtérre.

Különleges lehetőség most, hogy a Roxínház ezeket az esteket, az akkori hangulatot online elérhetővé teszi a közönség számára. A Színházi legendák beszélgetéssorozat 2020. decemberétől egy-egy alkalom erejéig megtekinthető az online-roxinhaz.jegy.hu oldalon.

 

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.