Az online színház és ami a függöny mögött van

Az elmúlt fél év ismét az online térbe kényszerített sok mindenkit, korosztálytól, csoporttól függetlenül. Míg egy évvel ezelőtt tavasszal még reménykedtünk benne, hogy az online nem veszi át az uralmat, az elmúlt fél évben meggyőződhettünk róla, hogy DE, igen, ez most már végérvényesen itt van, és nem tudni, hogy még mennyi ideig lesz így. Talán, ha szerencsénk van, időről-időre visszatér majd az élő előadás hangulata, az élő színház varázsa. Szabolcsi János, a Roxínház alapító tagja mesél nekünk az online átállás nehézségeiről, kulisszatitkairól.

Mennyire számítottatok rá, hogy ilyen hosszú ideig nem tudtok élő előadást játszani?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hirtelen ért minket – és szerintem mindenkit – az, hogy online térbe kell menekülni az előadásainkkal, de valahol mégis csak villámcsapásként ért a hír, és nem volt rá felkészülve a színházi szakma. Mikor november közepén ismételten bezárni kényszerültek a színházak, akkor vált égetően fontossá, hogy valahol, valamilyen formában megmaradjon a kapcsolat a közönséggel. Sem mi, a játszók, sem az online kiszolgáló felületek nem álltak igazából készen erre a váltásra. A saját életünk tükrében, és ahogy sorra olvasom a színházak megszólalásait, majdnem mindenkinél hasonlóképpen zajlott le ez a nem mindennapi váltás: Mikor ősszel ismét leálltunk, egyből nekiálltunk kidolgozni és keresni a lehetőséget az online előadások bemutatására.

Milyen nehézségei voltak az online indulásnak?

Természetesen először mindenki megpróbálta saját berkein belül megoldani a feladatot, de hamar világossá vált, hogy sem technikailag, sem humán erőforrás tekintetében ezt mi egymagunk nem tudjuk véghezvinni. Így kerültünk kapcsolatba az Interticket hálózatán belül a jegy.hu csapatával, akik már elindították az online előadások lehetőségét, de még ők is folyamatosan bővítették és korszerűsítették a szolgáltatásukat. Talán lehettünk vagy ötvenen, akik az év végén ezen a felületen tartották az előadásokat. Ez a szám mára már többszázra nőtt. Senki nem gondolta, hogy hosszú hónapokra kell berendezkednie az online térben. Sajnos, mára már ez világossá vált. Érthető okokból hirtelen a színházak beköltöztek a családok nappalijába, és jobbnál jobb produkciókkal próbálták elnyerni a közönség figyelmét, és meggyőzni őket arról, hogy így is színház az egész világ. Azok a társulatok, akik megengedhették maguknak – mind anyagilag, mind technikailag -, saját online csatornákat kezdtek el működtetni, vagy amíg a vírushelyzet picit is engedte, élőben, közönség nélkül adták elő a darabokat, úgynevezett live stream formában. Ennek hatalmas technikai és anyagi feltételei vannak, amit kevesen engedhettek meg maguknak.

Milyen előadások láthatók a Roxínháztól a jegy.hu oldalon?

Elsősorban a régebben, archiválás céljára felvett előadások láthatók. Ezekről azt kell tudni, hogy a felvételek zöme belső használatra készült, amiket a felújító próbák alkalmából, vagy egy-egy szereplőcsere miatt vesznek elő a társulatok. Mi átnéztük az elmúlt 20 év felvételeit, és amit minőségileg és szakmailag is jónak találtunk, azokból kezdtünk el válogatni. Felvettük a kapcsolatot az előadások szerzőivel, jogtulajdonosaival, akik különböző feltételek mellett engedték a darabok nyilvános bemutatását. A Roxínház 15 különböző előadást választott ki az elmúlt 20 év repertoárjából, így a legsikeresebb előadásainkat újra élheti, aki már látta, de eljuthatnak olyan nézőkhöz is, akik eddig nem ismerték társulatunkat. A repertoárban a család apra-nagyja találhat csemegét magának. Kb. negyedévente újra és újra műsorra tűzzük a Vuk, A dzsungel könyve, Holle anyó, Süsü, a sárkány kalandjai, Indul a bakterház, Sose halunk meg, Hotel Menthol előadásainkat, valamint megtekinthető Színházi legendák beszélgetés-sorozatunk is, melyben Varga István beszélget a Csiky Gergely Színház egykori művészeivel. A négy részből álló műsor vendégei: Molnár Piroska - Koltai Róbert; Pogány Judit - Lukáts Andor; Lázár Kati - Jordán Tamás; Csákányi Eszter - Bezerédi Zoltán. Ezek mellett tematikus válogatás-műsorokat is láthat tőlünk, aki ellátogat az online-roxinhaz.jegy.hu oldalra.

Hogyan tudjátok elérni a közönséget az online térben?

Itt érkeztünk el egy újabb olyan kihíváshoz, amire nem voltunk felkészülve. Ahogy mi sem tudtunk tudatosan felkészülni az online üzemmódra, úgy a közönség is visszafogott az internetes színházlátogatásban. Vannak törzsnézők, akik vissza-vissza térnek, vannak, akik csak egy bizonyos előadást néznek meg, és vannak, akik ragaszkodnak a személyes színház élményéhez és nem látogatnak online előadásokat. Pedig a kínálat most több mint pazar. Kevés olyan társulat van, amelyik nem próbál meg online előadásokat vetíteni. A közönség kedvére válogathat a szuperebbnél szuperebb produkciók közül. Gondolhatnánk, hogy kinyílt a világ, bárhonnan lehet most bármilyen előadást nézni. Ez részben igaz. Hiszen a Roxínház büszkén mondhatja, hogy a világ számos pontjáról volt már nézője az online színháznak köszönhetően. De ahhoz, hogy a produkció híre eljusson a közönséghez, le kell győzni algoritmusokat, vagy olyan arányban befektetni pénzt a reklámba, ami kérdésessé teszi a várható bevételt. Mert ne legyünk álszentek. Minden előadás azért kerül bemutatásra, hogy abból jegybevétel legyen, a jegybevétel pedig fedezze a színházak működési költségeit, a bérektől a rezsiköltségeken keresztül az online jelenlét díjáig, mindent. Mert már fél éve ez az egy bevételi forrása maradt az olyan társulatoknak, mint amilyenek mi is vagyunk, akik nem központi költségvetésből kell, hogy gazdálkodjanak, hanem minden egyes forintot maguknak kell megtermelniük. Az már világosan látszik, hogy az élő színházi előadásokat soha nem fogja kiváltani az online darabok megtekintése, és csak bízni tudunk abban, hogy mihamarabb ismét közönség előtt játszhatunk. Kell az online, mert most a túlélés reményét rejti magában, de tisztában kell lenni azzal is, hogy a későbbiekben már egyszerre kell megfelelni az élő és az online világ elvárásainak.

A Roxínház szeretne megfelelni mindkét “világ” elvárásainak! Kérjük, írják meg nekünk online színházi élményeiket, véleményüket! Valamint arra is keressük a választ, hogy ha újra indulhatnak élő előadásaink, Önök milyen körülmények között éreznék biztonságban magukat! Várjuk leveleiket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.