E.R.Ö. – Indul a bakterház 4. rész

Különös dolgok történnek a bakterházban. Hogy ez kinek, vagy minek köszönhető? Nem tudni biztosan, de lehet, hogy a Gugás Palcsi szelleme kísért! Minderről Borcsa asszony mesél, aki éppen most érkezett a bakterházba…

A regényt átszövi a falusi életre akkoriban jellemző babonaság. Ahogyan maga az író írta a könyvéről:
"Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és a nevetés örömével. Ez alkalomként szolgált nekem arra, hogy támadást intézzek a határtalan butaság világa ellen, amelyet tiszta szívből utáltam." (Rideg Sándor)
Rideg Sándor kíméletlen kritikával illette a korabeli falusi emberek elmaradottságát. A piócás embernek nagyobb becsülete van minden tudománynál, a babonamadzag hozzátartozik a mindennapokhoz, és egy szellem az oka a bakterházban történő furcsaságoknak. Mindez inkább jellemzi a középkort, semmint a XX. század elejét.
Nézzük, hogyan lesz úrrá a “szellem” a bakterházban, a 4. részben!

 

A projekt az EMT-TE-A-B-21-0373 azonosítószámú pályázat keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatásával valósul meg.

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.