ROXÍNHÁZ AZ ÚJ NEMZEDÉK JÖVŐJÉÉRT

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Projekt címe: Roxínház az új nemzedék jövőjéért - a Kaposvári Roxínház Egyesület működési és szakmai programjainak megvalósítása

Szerződött támogatás összege: 3.900.000

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2021/10-000008

Projekt időszak: 2021.04.01.-2022.12.31.

Projekt tartalmának leírása:

A Kaposvári Roxínház 2000 óta működik, egyesületünk 2010-ben alakult, 2014-ben közhasznúsági státuszt kaptunk. 20 éve foglalkozunk a gyermek és ifjúsági korosztály képességfejlesztésével, nevelésével, oktatásával. Ezalatt több mint 2000 fiatal tehetséggondozását végeztük, közülük többen már hivatásos táncosok, zenészek vagy művészeti egyetemek hallgatói. 

A több, mint két évtizedes munka során civil kezdeményezésből létrehoztunk egy alkotói közösséget, 37 színházi bemutatót tartottunk, valamint magas színvonalú tehetséggondozást nyújtunk közel 100 fő részére.

Legfontosabb célunk az volt,, hogy az új nemzedéket bevezessük a színház kultúra rejtelmeibe. Fontosnak tartjuk, hogy a művészi tartalom a gyerekek érzelmi-értelmi fejlődését, szellemi gyarapodását szolgálja; jól érthetően, szórakoztatóan, de mégis nevelő hatással.. 

A színházi bemutatók mellett a projekt időszaka alatt is működtettük Tanodánkat, ahol 4 csoportban, 100 fiatalt művészeti kompetencia fejlesztésével foglalkoztunk. 

Heti rendszerességgel tartottunk szakmai foglalkozásokat a 6-20 éves korosztály számára.

Minden nap16.30-20.00 óra között tán,  hetente 3*4 órában ének, és 3*2 órában drámafoglalkozásokat. Havonta tartottunk közösségépítő tréningeket a 13-18 éves korosztálynak.

Szakmai vezetők: Merkei Mónika és Takács László János táncpedagógusok, Sugár Kinga énektanár, Horváth Zita és Lugosi György színművészek.

A Kaposvári Roxínház szellemi műhely, alkotó közösség is, ahol 6-20 éves gyerek/fiatal és felnőtt szereplők részvételével professzionális színvonalon zenés-táncos előadásokat hoztunk létre ebben az évben is Kaposváron a Roxínházban, valamint több Dunántúli városban (többek között Nagykanizsa, Nagyatád, Dombóvár, Tab, Balatonszárszó - Kultkikötő…) Süsü, a sárkány kalandjait 15, Indul a Bakterház-at 2, Lúdas Matyit 16, Anconai szerlmeseket 7 alkalommal. 

Gyermekbérletes előadásainkat száma a pandémai miatt sajnos kicsit csökkent, de így is közel 2000 Dél – Dunántúli gyermek és fiatal látogatta, ezek mellett felnőtt nézőink száma is elérte a 4000 főt. 

Színházi előadásaink mellett járjuk az országot szerkesztett műsorokkal, mellyel olyan helyre is el tudjuk juttatni a kulturális értéket, ahol kevésbé van alkalma az egyéneknek az igényes szórakozásra. 26 alkalommal léptünk fel Kaposváron és Somogy megye más településeinek rendezvényein.

Mese ereje rendezvénysorozatunkban egyrészt gyermekelőadásainkat követően interaktív játékokat szerveztünk családok számára. Másrészt workshopokat szerveztünk, amelynek célja volt, hogy a családok tagjai a mesélés által közelebb kerüljenek egymáshoz, valamint egyre környezet - és egészségtudatosabbá váljanak.

Vendégül láttuk az Ametiszt bábszínházat is a Mazsola és a Tádé című gyermekelőadásukkal.

Nyáron 10 év szünet után újra indítottuk a Somogyvári Nyári Színház rendezvénysorozatot, melynek három állomása volt:

- 20 éves jubileumunkat ünnepeként gálaműsort adtunk elő

- közös műsort adtunk Dés Lászlóval, akinek előadásait már több alkalommal is színpadra állítottuk, 

- Anconai szerelmesek előadást játszottunk.

Célunk, hogy Kaposvár mellett ezt a csodálatos történelmi helyszínt is megtöltsük kulturális élettel. Tapasztalatunk szerint egyre nagyobb a társadalmi igény a magas színvonalú nyári kulturális programok iránt.

 

4 turnusban tartottunk táborokat a 6-14 éves korosztály számára, ahol a szakmai programok mellett a játékoké volt a főszerep, a pihenés mellett a közös játékok és feladatok során az együttélés szabályait is gyakoroltuk.

 

2020. végén a pandémia miatt elindítottuk online előadásainkat is, ami nagyban segítette a szervezetet a túlélésben. 5 gyermek és 6 felnőtt előadást több, mint 20 alkalommal vetítettünk, így előadásainkat az ország gyakorlatilag minden szegletében megismerhették, de a világ számos pontján (Ausztrália, Kanada) is nézték. 

 

A Roxínház egyedülálló az országban, hisz nincs még egy olyan független színház, amelyik bérletes előadásokat játszik olyan szereplőkkel, akik ezt iskola és munka mellett vállalják; valamint a saját eszközeivel olyan újító és szemléletformáló tevékenységeket is végez a közösség érdekében, amelyek eredményeképpen egészségesebb életvitelt alakíthatnak ki az abban résztvevők.

Projektünk célja egyrészt a képességfejlesztés volt: régiónkban egyedülálló módon a gyermekek és fiatalok hangképzést, éneklést tanultak, elsajátítottak különböző műfajú tánctudást, az improvizációs gyakorlatok, helyzetjátékok közben fejlődött a beszédkészségük, gyarapodott a szókincsük, fizikai kondíciójuk erősödött. 

A fiatalok kommunikációs képességei így jobban fejlődtek, egészségesebb lett önképük, amitől mind az iskolában, mind az életben könnyebben megtalálták és megállták a helyüket. Az egyén, és a társadalom érdeke is, hogy a gyerekek / fiatalok megfelelő lehetőséget kapjanak a bennük rejlő tehetség kiművelésére, ellenkező esetben érdeklődésük beszűkül, esetleg deviáns módon elégítik ki ambícióikat. Felismerve ezt a globális problémát egyesületünk egyik célja, hogy megismerkedjenek a gyermek -és ifjúsági drámairodalom remekműveivel, melyekből életre nevelő, morális mintákat kapnak és ezek személyiségükbe pozitívan épülnek be. A csoportmunkában megtanultak együttműködni, konfliktusokat kezelni, ezáltal erősödött a szociális érzékenységük, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy egészséges, a társadalom számára hasznos, ambiciózus, kreatív emberekként nőjenek fel.Egyesületünk egyik fő tevékenysége a tánc-művészeti tevékenység, ami jelentősen hat a testi-szellemi-lelki egyensúlyra, emellett olyan mozgásformákat is kerestünk, amik előképzettség nélkül is hasonló hatással vannak.

A régió egyetlen olyan helyszíne vagyunk, ahol a kulturális értékek mellett minden korosztály kaphat képességfejlesztő- nevelő – oktató vagy egészségmegőrző – betegségmegelőző szolgáltatásokat.

NEA ME BGA

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.