Színjátszó táborok a Roxínházban

Pályázó neve: Kaposvári Roxínház Egyesület
Székhely: 7477 Szenna, Tildy Z. u. 15.
Pályázati azonosító: EMT-TE-19-0526
Projekt címe: Színjátszó táborok a Roxínházban
Megítélt összeg: 2.000.000,- Ft

A Kaposvári Roxínház Egyesület Kaposvár kulturális életének egyik fő résztvevőjeként 2000 óta színesíti a város és a megye kulturális palettáját. Önfenntartó módon működünk, 2014-ben kaptunk közhasznúsági státuszt. Az elmúlt két évtizedes munka során civil kezdeményezésből létrehoztunk egy alkotó közösséget, ahol 6 és 20 év közötti gyerek, valamint fiatal és felnőtt szereplők részvételével professzionális színvonalon zenés-táncos előadásokat hozunk létre. Együttműködünk az önkormányzattal, a város kulturális intézményeivel. Erősségeink közé tartozik a kaposvári és a Somogy megyei oktatási intézményekkel való sikeres és folyamatos együttműködés. 2007 óta állandó próba- és játszóhellyel rendelkezünk Kaposváron (Somssich P. u. 18.). Az épületben van egy 120 m2-es színpad 200 fő befogadására alkalmas nézőtérrel, hang- és fénytechnikával, 2 kisebb próbaterem, zeneszoba, öltözők, irodák, raktárak. Mivel egyesületünk teljes egészében önfenntartó, így pályázatokkal igyekszünk kiegészíteni költségvetésünk alapját szolgáló előadásaink/fellépéseink bevételét.

Egyesületünkben a kezdetek óta foglalkozunk tehetséggondozással. A gyermekek és fiatalok 5 éves kortól vehetik igénybe tánc, ének- és színjátszó foglalkozásainkat, ahol szakmai, művészeti munkatársak (énektanár, rendező, táncpedagógus, koreográfus) vezetik a képzéseket. Tanodánk 20 éves fennállása óta felnőtt tanítványaink közül többen művészeti pályára léptek a színház- vagy táncművészet területén, de a többiek is olyan közösségi élménnyel gazdagodtak, melynek megtartó ereje elkíséri őket életük során. Színházunk fennállása óta minden évben szervez színjátszó táborokat gyermekeknek, mellyel célunk a művészeti életünk folyamatos, egymásra épülő utánpótlás-bázisának megteremtése. Fontosnak tartjuk az általános és középiskolások színházszeretetének megteremtését, tehetségük kibontakoztatását. Feladatunknak tartjuk, hogy a táborokban a fiatalok megtalálják saját hangjukat, identitásukat, személyiségük minél inkább kibontakozzon, így megfelelő élmények és érzelmi-közösségi védőháló mellett a nemzeti szocializáció újabb dimenziója növi ki magát.

2020 roxtabor plakat palyazat jan 2 5

Az első táborunkat a téli szünetben, 2020. január 2-5. között meg tudtuk tartani, de a tavaszi szünetre tervezettet a pandémia miatt az eredeti tervekhez képest csúsztatnunk kellett. 2020. augusztus 3-7 között tudtuk megtartani a Roxínház székhelyén, Kaposváron.

A táborban délelőtt és délután 3-3órás szakmai programot valósítottunk meg, melyet együttes és fakultatív szabadidős programok egészítettek ki. A tábor létszáma 40 fő volt, ezért a résztvevőket 2 csoportra osztottuk és párhuzamosan tartottuk a foglalkozásokat. A délelőtt az egyik csoportnak jógával indult, melyet Horváth Zita, Gerinc-Hatha- és gyerekjóga oktató tartott. A testi és szellemi folyamatok tudatos átélése, valamint az összpontosítással végzett mozgás és ellazulás révén megteremtettük a test és a szellem összhangját. A résztvevők ezáltal sokkal koncentráltabban tudtak  részt venni a foglalkozásokon. Majd másfél órás mozgástréning következett Merkei Mónika táncpedagógussal. A tréning során lehetőségük volt a test sokrétű működésének megtapasztalására; az osztott figyelem elsajátítására, intenzitásának növelésére; a tér érzékelésének és használatának magasabb szinten történő művelésére; a partnerrel való munka során az egymásra figyelés és a koncentráció magasabb szintjének megtapasztalására; a mozdulatok színházi értékű jelenlétének megtapasztalására és előállítására. A csoportok 1,5 óra után cseréltek.

Délután Patonay Anita, a KÁVA Kulturális Műhely színész-drámatanára tartott drámafoglalkozást, ami három szinten tudott változást elérni a résztvevőben: a Tudás, a Készségek és az Attitűdök szintjén. A szerepjátékok során meg lehet tapasztalni azt, hogy milyen másnak a szerepében lenni, lehetőség van ránézni egy helyzetre más nézőpontból, és reflektálni lehet a megtapasztalt problémára, vagyis ezeknek a lehetőségeknek a segítségével fejlődnek a kommunikációs készségek. A csoport másik felének szabadidős tevékenységet szerveztünk Pintér Kata rendező és Takács László János vezetésével.

Az utolsó napot együttes szabadidős programmal színesítettük, melynek helye a tábor helyszínéhez közeli patcai Katica Tanya. Céljuk minél több embert visszacsalogatni a természetbe, hogy érezze a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhesse az állatokat és elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva-tanítsa korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra. A Katica Tanya és Kalandpark meglátogatásával számos olyan élménnyel lehet gazdagabb az ember, amelyet együttesen máshol nehéz lenne megszerezni, megtapasztalni. A Kalandpark területén megtekinthető a tatárjárás korabeli palánkvár is. A kirándulás napján a szakmai program egy részét itt valósítottuk meg, a dráma foglalkozás helyszínéül a kalandpark egy-egy elemét használtuk. 

2020 roxtabor plakat palyazat aug 3 7

TÉRKÉP

eem

eet

r3 1

A Kaposvári Roxínház működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

logor

© 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.