IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

ROXÍNHÁZ TEHETSÉG TÁBORA

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Projekt címe: Roxínház tehetség tábora

Szerződött támogatás összege: 2.500.000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Pályázati azonosító: NTP-TÁB-20-0085

Projekt időszak: 2020.07.01-2021.08.31.

Projekt tartalmának leírása:

A program keretében 6 napos tehetséggondozó tábort valósítottunk meg, melyben 13-25 éves fiatalok színház- és tánc/mozgásművészeti ismereteinek fejlesztését, elmélyítését tűztük ki célul. A tábor speciális közege alkalmas volt az intenzív műhelymunkára, melyet meghívott, elismert szakemberek vezettek, akik nem csak az adott művészeti ág jeles alkotói, de egyben jó pedagógusok is. 

A színház a világ és önmagunk megismerésének egy lehetséges eszköze. Ha valaki új dolgokra jön rá saját magával vagy a többiekkel kapcsolatban, vagy egy kérdéskört behatóbban megvizsgál, körbejár, elmélyed benne, akkor a világból ért meg többet.

A táborban a színház eszközeivel, önmagukkal és a többiekkel ismerkedtek a résztvevők; a mozdulatok, a ritmus nyelvén tanultak beszélni magukról, a világról, és arról, ami a világból foglalkoztatja őket. A fiatalok a meglévő tudásukat továbbfejlesztették, elmélyítették a meghívott jeles szakemberek segítségével. 

A tehetséggondozó munkában résztvevő művészek, mozgás/tánc- és drámapedagógusok a színházművészet és társművészetei segítségével aktivitásra és közös gondolkodásra hívták a résztvevőket, hasznos muníciót adtakk önmaguk megértésének és kifejezésének, társaik megismerésének és a világ feltérképezésének feladatában.

A délelőtti és délutáni 3-3 órás foglalkozásokon a személyiség- és kreativitás-fejlesztés, kommunikációs készségfejlesztés, improvizáció, mozgás, mini-mesterség-órák, játékok és beszélgetések mellett aktív szabadidős programok is várták a táborozókat. 

Mozgásművészeti előadónak Uray Pétert  hívtuk meg. A nemzetközileg elismert művész számos Erdélyi és hazai színházban rendezett, koreografált.   A kontakttánc nevű mozgásformát használta, ami ugrásokból, lendületekből, emelésekből áll, felhasználva az aikido, az argentin tangó, a folklór, a flamenco és más mozgásszínházi formákat. Jelenleg a Kaposvári Egyetem színművész szakán osztályvezető tanár. Összművészeti szemléletével új távlatokat nyitott, ezzel inspirálta a résztvevő fiatalokat.

A napirendbe rendszeresen iktattunk fakultatív szabadfoglalkozásokat, melyek során a résztvevők pihenhettek, felfedezhették a környéket, számháborúzhattak, stb. Az utolsó előtti napot együttes szabadidős programmal színesítettük, melynek helyszíne tábor helyszínéhez közeli patcai Katica Tanya. A Katica Tanya és Kalandpark meglátogatásával a táborozók számos olyan élménnyel lettek gazdagabbá, amelyet együttesen máshol nehéz lenne megszerezni, megtapasztalni. .A Kalandpark területén megtekintettük a tatárjárás korabeli palánkvárat is. A kirándulás napján a szakmai program egy részét is itt valósítottuk meg, a dráma foglalkozás helyszínéül a kalandpark egy – egy elemét használtuk.  

A tábor 40 fiatal vett rész 6 napig szakmai és szabadidős programokban. A visszajelzésekből az derült ki, hogy a résztvevők ez idő alatt tánc technikai tudások nagyban fejlődött elmélyült. Sok új tulajdonságot fedeztek fel magukban és társaikban is. Hatalmas élményekkel térhettek haza. 

A program során az intenzív együttlét eredményeképpen tánc technikai tudásuk gyarapodott, meglévő képességeik elmélyültek, új tapasztalatokat szereztek a színházművészet területén. A foglalkozások nevelési célja volt az egész személyiség harmonikus és differenciált fejlesztése, hatékony segítség nyújtása a kommunikációs készségek, képességek kibontakoztatásának terén. A fiatalok bátrabbak, közvetlenebbek, nyitottabbak, elfogadóbbak lettek általuk.