felajánlom adóm 1%-át

Nosztalgia-utazás a ’60-as évekbe – Made in Hungária

1.állomás: Amerika

Az amerikai álom és a szocialista valóság

Nosztalgiázni hívjuk olvasóinkat a következő hetekben, hogy közösen újra átéljük azt a korszakot, amelyben a Made in Hungária játszódik. A ráhangolódás nem véletlen, hiszen augusztus 2-án, szerdán, este fél 9-kor, Somogyváron, a Kupavár Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadán mutatjuk be Fenyő Miklós és Tasnádi István musicaljét. 

Üljenek fel velünk együtt a nosztalgiavonatra, irány az első állomás: Amerika!

A Coca-Cola, a Chevrolet és a Levi’s farmer hazája. A rágógumi, a rock and roll és a szabadság hazája. Az a hely, ahova sokan vágytak, de csak kevesen mertek nekivágni. Magyarországról 1956-ban 35 ezren vándoroltak ki az USA-ba (forrás: Wikipédia).

Amerikában a 60-as években virágzott a gazdaság, aktív volt a kulturális élet, a fiatalok számos szórakozási lehetőség közül választhattak: filmek, koncertek, klubok, ifjúsági mozgalmak. A divatot a kényelem és a polgárpukkasztás irányította, egyre többen viseltek hosszú hajat, miniszoknyát és bőrdzsekit.

Fotó: Archív

Eközben Magyarországon az életszínvonal jóval alacsonyabb volt, és bár a 60-as években már nálunk is elterjedtek a háztartási gépek és az elektronikai eszközök, a választék csak korlátozott volt, luxuscikkeket pedig csak a kiváltságosok tudtak „szerezni” maguknak. A fiatalok kulturális életét az állam irányította és ellenőrizte. A 3T (tiltott-tűrt-támogatott) néven ismertté vált kultúrpolitikai szempont határozta meg az alkotók és műveik besorolását, és ennek megfelelően a lehetőséget a működésükre.  

Fotó: Fortepan – Bauer Sándor

Az 1960-as évek az amerikai polgárjogi mozgalom és a békeaktivizmus időszaka volt. Sok fiatal szolidaritást érzett a vietnámi háború és a polgárjogi egyenlőtlenségek miatt. Az amerikai vezetőket és kormányzati döntéseket gyakran bírálták. A társadalomban zajló változások, például a szexuális forradalom és a feminizmus, befolyásolták a fiatalok gondolkodásmódját és értékrendjét. Az amerikai szabadosság és az egyéni szabadságjogok hangsúlyozása inspiráló volt a fiatalok számára, akik folyamatosan megkérdőjelezték a hagyományos társadalmi normákat.   

Fotó: Archív – A 60-as évek Amerikája – dokumentumfilm

Az 1960-as évek az egyik legjelentősebb és legizgalmasabb időszak volt a zenei életben nemcsak Amerikában, hanem az egész világon, és így Magyarországon is. A rock and roll és a beatzene volt igen nagy hatással az akkori zenekarokra. Számos hazai együttes és előadó a nyugati zenekarok hangzását és stílusát követte. Olyan ikonikus zenekarok jöttek létre, mint az Illés, a Metró, az Omega és a Hungária. 

Metró együttes 1968 (Fotó: Fortepan – Braun Antal)

A Roxínház a Made in Hungária musicallel most elhozza Önöknek az 1960-as évek hangulatát, amikor a rock and roll forradalma Magyarországra is elérkezett! A musical tele van humorral, romantikával és izgalommal. Bemutatja az akkori ifjúság életérzését, vágyait és problémáit, valamint azokat a társadalmi és politikai körülményeket, amelyek befolyásolták őket. A musicalben felcsendülnek olyan klasszikus dalok, mint a Csavard fel a szőnyeget, a Csókkirály és a Rock and roll party.

Most újra elvarázsoljuk Önöket a rock and roll zenéjével! Legyenek részesei a fergeteges bemutatónak!

Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, a www.jegy.hu oldalon, és az InterTicket szerződött partnereinél (Kaposváron a Tourinform irodában – Fő u. 1.)