IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

Nosztalgia-utazás a ’60-as évekbe – Made in Hungária

2. állomás: Budapest

Fenyő Miklós, a Ki mit tud és a Hungária

A történet főszereplője egy tehetséges fiú, akit már hatévesen beiratnak zongorázni. Hogy mégsem a klasszikus zene felé veszi az irányt, abban nagy szerepe van az 1950-es évek történelmi viharainak. Fenyő Miklós szülei 1956-ban kivándoroltak Amerikába, ahol a kis Miki belecsöppent az 50-es évek rock and roll világába…

New Yorkot négy év múlva újra felváltotta a XIII. kerület. A kontraszt a két ország között azonban olyan nagy volt, hogy Fenyő nehezen fogadta el az itthoni körülményeket. A Landler Jenő Villamosipari Technikumban Barta Tamás (aki később az L.G.T. gitárosa) osztálytársa volt. Miután nem jártak rendesen iskolába, mindkettőjüket eltanácsolták. 1962-ben már a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben megalapította saját együttesét Syconor néven, ahol Bartával együtt játszottak.

Fotó: fenyomiklos.hu

A Ki mit tud? a Magyar Televízió kulturális, ifjúsági tehetségkutató műsora volt, amely 1962 és 1996 között összesen 10 adássorozatot ért meg. A tehetségkutatókon hivatásos előadók (akik ORI vizsgával rendelkeztek) nem indulhattak. A Hungária 1967-ben alakult meg. El is indultak az 1968-as Ki mit tud?-on. A vetélkedőre több mint 50 ezren jelentkeztek.

Érdekesség, hogy már az első elődöntőben összekerült a Hungária és a Neoton. A Neotont a zsűri juttatta tovább, a Hungária közönségszavazással nyert és jutott tovább. A döntőben találkozott a két együttes legközelebb, ahol a Hungária lett a győztes, de nem a korábban játszott Csavard fel a szőnyeget című dalukkal. A zenekar a döntőben érdekes lépésre szánta el magát, a Nem bújok én többé már a subába című népies dalt adták elő, amelyet saját bevallásuk szerint viccnek szántak, mégis megnyerték vele a verseny utolsó fordulóját. 

Fotó: fenyomiklos.hu

A Ki mit tud? hatalmas sikert jelentett a Hungáriának, de utána csendesebb időszak következett. Így mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a Hungária igazi fénykorát a 80-as években élte. Ekkor kockázatos lépésre szánta el magát a zenekar. Az akkori, alapvetően rockzenei érában azt tervezték, hogy visszatérnek a rock and roll zenéjéhez, visszahozzák azt az életérzést és stílust pálmafákkal, hawaii ingekkel, pöttyös szoknyákkal. Ekkor került a zenekarhoz Dolly. Első fellépésük 1980-ban az E-Klubban volt, ahol saját maguk is meglepődtek a hatalmas sikerükön. Két hét alatt dobták össze a Rock and roll party című albumukat, ami óriási siker lett. Májusi koncertjükön már teljes díszben álltak: neonfények, játékgépek, robogók adták a díszletet. 1981-ben megnyerték a Tánc- és popdalfesztivált a Limbó Hintó című dalukkal. Az ezt követő Hotel Menthol lemez köré már egész sztorit teremtettek, ahol mindenki az lehetett, ami akart.

Fotó: Fortepan / Gábor Viktor

Hogy mi lehetett a siker titka? Filozofálhatunk rajta, de lássuk be, hogy a nosztalgiaérzés mindig, minden korszakban sikert arat.

A Made in Hungária egyszerre két korszak érzésvilágát hozza vissza: a 60-as és a 80-as évekét is. Nincs több ilyen darab Magyarországon, amelyikkel ennyire széles skálán tudunk nosztalgiázni és visszatekinteni egy olyan időszakra, amelyik számunkra a „boldog békeidőket” jelentette. Ezt a retró életérzést hozzuk most el Önöknek Somogyvárra, ahol augusztus 2-án, szerdán, este fél 9-kor mutatjuk be Fenyő Miklós és Tasnádi István musicaljét.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, a www.jegy.hu oldalon, és az InterTicket szerződött partnereinél (Kaposváron a Tourinform irodában – Fő u. 1.)