IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

OVI SZÍNHÁZ – LÚDAS MATYI A ROXÍNHÁZBAN

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Projekt címe: Ovi színház – Lúdas Matyi a Roxínházban

Szerződött támogatás összege: 1.000.000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Pályázati azonosító: EMT-TE-A-B-0719

Projekt időszak: 2020.06.01.-2021.12.27.

Projekt tartalmának leírása:

Nemzeti fennmaradásunknak és jövőnknek a ma született gyermekek jelentik a zálogát. Egyesületünk alapvető céljai közé tartozik a kulturális élmények gyerekekhez való eljuttatása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az érzelmi és szellemi nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért ebben a projektben az volt a célunk, hogy a Lúdas Matyi című előadás segítségével az óvodások számára egy élményszerű előadáson keresztül lehetővé tegyük a világ felfedezését, hozzájáruljunk a világra való rácsodálkozás élményéhez. 

Terveink szerint az óvodásoknak szóló előadással indítottuk volna a 2020/21-es évadot, de a koronavírus 2. hulláma közbeszólt, így csak 2021. tavaszán tudtuk közönség előtt bemutatni a darabot. 

Fazekas Mihály elbeszélő költeményét, a Lúdas Matyit választottuk projektünk művészeti produkciójának. A választott előadás nem véletlen. Lúdas Matyi történetét már a kisebb gyerekek is ismerik, de népies, mesés fordulatai azokat is magával ragadja, akik még nem hallottak róla. A cselekmény a népmesék világát idézi: a szegény legény megbosszulja a gazdag földesúron az őt ért sérelmet, méghozzá háromszorosan (mesés szám). A sokféle Lúdas Matyi feldolgozásból Váradi R. Szabolcs változatát állítottuk színpadra, ezzel igazi friss, zenés komédiát láthattak nézőink, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is jó szórakozást kínált.

Az előadást 2020. novemberében szerettük volna bemutatni. A darab előkészítését már korábban megkezdtük, ennek során a díszlet-és jelmeztervező, valamint a rendező egyeztettek. Az előadás látványvilága, vagyis a díszlet és a jelmezek is magyar népi motívumokra épülnek. Ennek jelentősége abban áll, hogy feladatukat ősi törvényeink szerint, rendíthetetlenül teljesítik: jelképek, motívumok formájában terjesztenek szakrális üzeneteket, ősi hagyományainkat, vallásunkat és szokásainkat örökítik meg generációkon keresztül. Ezzel is erősítjük a közönségben, a gyerekekben a magyarsághoz való tartozásukat, amely nemzeti fennmaradásunk alapja. 

A zenei vezető 2020. júniusában elkezdte a darab betétdalainak hangszerelését és a hangfelvételeket. A darab szereplőinek kiválasztásakor a zenei tudásuk, hangfekvésük meghatározó. 
A táncpróbákat 2020. júliusában kezdtük. A Roxínház színházi előadásaiban meghatározó a tánckar szerepe. Zenés darabokat játszunk, a betétdalok alatt a tánckar segíti a komplex élményhez jutást, ez különösen gyerekek esetén fontos, hiszen őket ez is segíti a megértésben. A szakmai, művészeti háttérmunkában több, ismert táncpedagógus, koreográfus is dolgozik az egyesületben. Ennél a darabnál a tánctanárok a 10 dalhoz 3 hónap alatt tanították be a koreográfiát. A tánc az önkifejezés egyik eszköze, ez a mozgásforma a legősibb mozgások közé tartozik. Néptánc alapokon nyugvó modern koreográfiáinkkal egyesítjük a hagyományt a mai kor elvárásaival

A jelenetpróbákat 2020. augusztusában kezdtük, a pandémia miatt több, mint 6 hónapig próbáltuk.

Ez az előadásunk is, mint a többi, sok szállal kötődik a gyerekekhez, a gyerekek művészeti neveléséhez. 10 éve rendszeresen van gyerekbérletünk, évi két gyerekelőadással. Ezen belül az egyik előadást mindig úgy választjuk ki, hogy szereplői is a gyerekek (pl. Túl a Maszat-hegyen, Keménykalap és krumpliorr, stb.). A Lúdas Matyi szereplői között is vannak 10-18 évesek. A gyerekszereplők közelebb hozzák az előadást a kisebbekhez..

A bemutató tervezett időpontja: 2020. november 14. volt, melyet a pandémia miatt el kellett halasztanunk. Végül 2021. május 28-án volt a bemutató, majd még egy előadás. Gyermekbérletben a 2021/22-es évadban játszuk az előadást.

Az előadás létrehozásában részt vesz 15 szereplő, 16 fős tánckar, (Roxínház tanoda tagjai) rendező, 2 fő koreográfus, egy táncoktató, látványtervező, világítástervező, hangmérnök. 

Egyesületünk alapvető célja olyan szellemi műhely működtetése, amely támogatja és segíti a színvonalas, különleges, igényes kulturális, színházi, zenei értékek létrehozását, színpadra állítását. Ezzel a projekttel olyan kulturális élményt biztosítunk a legkisebb gyerekeknek, amely élményszerű, és amivel a gyermekek szemein keresztül alkalmunk nyílik újra rácsodálkozni a világra.