felajánlom adóm 1%-át

KREATÍV VIZUÁLIS TEHETSÉG­GONDOZÁS ÉS SZEMÉLYISÉG­FEJLESZTÉS A ROXÍNHÁZBAN

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Támogatás összege: 6 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00071

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. június 30.

A projekt bemutatása

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00071 azonosítószámú, Európai Unió által támogatott projektünkkel szeretnénk elősegíteni a fiatalok pályaorientációját, melyhez magas színvonalú és motiváló környezetet valamint többlet-lehetőségeket biztosítunk.

Ahhoz, hogy e jövőkép valóság legyen, az alábbi tartalommal valósítjuk meg a Virágzó Kaposvár Helyi Közösség Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiájában foglaltakat.

Magas szintű tehetséggondozással és motivációs közeggel hozzájárulunk ahhoz, hogy a kaposvári és környékbeli fiatalok a nagyvárosok vagy külföld helyett Kaposvárt válasszák végső otthonuknak. Fejlesztésünk kiegészül olyan elemekkel, melyek segítik a fiatalokat tehetségük kibontakozásában, megmutatásában. Segítségünkkel társadalmi szinten elfogadóbbak lesznek az élet bármely területén. Célunk illeszkedik a Virágzó Kaposvár Helyi Akciócsoport által elkészített Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiához.

A Kaposvári Roxínház Egyesület 2000 óta színesíti a város és a megye kulturális palettáját. Az elmúlt közel két évtizedes munka során civil kezdeményezésből létrehoztunk egy alkotó közösséget, ahol 6-20 éves gyerek/fiatal és felnőtt szereplők részvételével professzionális színvonalon zenés-táncos előadásokat hozunk létre. Egyesületünk erősségének tartja a kaposvári és a Somogy megyei oktatási intézményekkel való sikeres és folyamatos együttműködést. Egyesületünk tagjai érdekében kapcsolatot tartunk más szakmai és civil szervezetekkel és gazdasági társaságokkal, médiával. Egyesületünk helyi beágyazottságát igazolja, hogy tevékenységeink és céljaink illeszkednek Kaposvár jövőképébe, miszerint a város pezseg a közösségi élettől.

A projekt során megvalósuló fejlesztések közvetlen célcsoportja a 6-19 éves korosztály. Ez a korosztály már elég nagy ahhoz, hogy kialakuljon benne bizonyos területeken a tehetség, látszik, hogy mihez van érzékük, milyen irányba mutatnak érdeklődést. A mi feladatunk, hogy ezeket a fiatalokat megtaláljuk és a projekt segítségével a tehetségüket, tudásukat fejlesszük, miközben olyan közösség tagjaivá válnak, akiknek Kaposvár az otthonuk, akiknek fontos, hogy itt maradjanak, és itt alkossanak maradandó értékeket.

Egyesületünkben a kezdetek óta foglalkozunk tehetséggondozással. A gyermekek és fiatalok 5 éves kortól vehetik igénybe tánc-, ének- és színjátszó-foglalkozásainkat. Jelen projektben egy innovatív tehetséggondozási program kidolgozását és megvalósítását vállaljuk.

Fejlesztő tevékenységek:

  • Kreatív foglalkozások a vizuális nevelés érdekében: ez egy teljesen újszerű képzés egyesületünk életében. A gyermekek a képzőművészetek és színház kapcsolatával ismerkednek meg. A projekt végére ők maguk tervezik meg egy előadás díszletét, jelmezét. Ezek megvalósításában is részt vesznek.
  • Újszerű színjátszó foglalkozások: az elmúlt években ezeken az órákon a beszédtechnika volt a főszereplő. A projekt keretében egy másik megközelítést választunk. A drámaórákba gyerekjóga gyakorlatokat csempészve a mozgáskoordinációt, a tartásjavítást, a helyes légzés megtanulását gyakorolják. A koncentrációt és a relaxáció képességét játékos, élvezetes formában fejleszthetjük.

A projekttel elsősorban a Kaposváron tanuló fiatalokat céloztuk meg, az ő pályaorientációjukat támogatjuk, és igyekszünk motiváló környezetet és plusz lehetőséget biztosítani számukra. Tehetséggondozási programunk azoknak szól, akik művészeti területen kiemelkedően tehetségesek, és további fejlesztésük komplex megoldásokat kíván. Így a projekt rövid távú hatása elsősorban abban látható, hogy ezek a fiatalok a kortársaikhoz képest sokkal szélesebb látókörrel fognak rendelkezni, lesznek terveik, céljaik. A program végére képesek lesznek csapatban gondolkodni, alkotni, alkalmazkodni. Emellett képesek lesznek az önálló gondolkodásra, tervezésre is. Ezekben a fiatalokban már a tanulmányaik ideje alatt kialakul a kötődés egy helyi közösséghez, kialakul bennük az együttélés igénye, mások segítése, támogatása. A fiatalok szűkebb és tágabb környezetük vizuális szempontból történő, harmonikus átalakítására lesznek képesek. A projekttől azt várjuk, hogy hosszú távon is hasznos lesz nem csak az egyesület, hanem közvetve Kaposvár életére is. Az itt tanult fiatalok felnőttként a város több intézményében (akár kulturális, akár oktatási intézmény, vagy éppen a gazdasági élet területén) végezhetnek olyan munkát, amellyel építik, szépítik a közvetlen környezetüket. A fejlesztés így nem önmagában az adott területen történő fejlesztést jelenti, hanem kiegészítendő olyan elemekkel, melyek segítik a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában, megmutatásában, társadalmi szinten való elfogadtatásukban, személyiségfejlődésükben vagy bármely egyéb területen. Célunk, hogy a helyi identitás és tehetséggondozás összekapcsolásával olyan folyamatokat indítsunk el, melyek végén a képzett tehetség a városban maradva a helyi közösség további fejlődését, a helyi gazdaság erősödését tűzi ki célul, és azt segíti.

PROJEKT KÖZLEMÉNYEK

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Tehetséggondozás a Roxínházban Kreatív tehetséggondozási programot szervezett a Kaposvári Roxínház Egyesület 6-19 éves diákok részére. Az egy éves képzés során …

Tovább

SZÍNPADRA FEL! (VIZUÁLIS TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMUNK)

Végéhez közeledik kreatív, vizuális tehetségfejlesztő programunk a Roxínházban. Hat tehetséges diák készülődik, hogy megmutassa, mit tanult a Roxínházban az elmúlt …

Tovább

A SZÍNPAD MÖGÖTT

Szeptember óta tart Kreatív vizuális tehetségfejlesztő programunk a Roxínházban. Hat tehetséges diák ismerkedik a színház, a dráma és a képzőművészet …

Tovább

SZÍNPADRA FEL!

Csupa játék és élvezet itt a Roxínházban annak a hat tehetséges diáknak az élete, akik úgy döntöttek, hogy őket nemcsak …

Tovább

SZÍNPADRA FEL!

Kreatív vizuális foglalkozások a Roxínházban diákok részére Kreatív tehetséggondozási programot indít idén szeptembertől a Kaposvári Roxínház Egyesület 6-19 éves fiatalok …

Tovább

JELENTKEZÉSI LAP A TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMHOZ

Jelentkezési lap letöltése:

Tovább

FELHÍVÁS TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMRA VALÓ JELENTKEZÉSRE

Itt találod a felhívásunkat a tehetséggondozási programba való jelentkezéshez!

Tovább